Tuotannollinen peruste riitti

Jouni Korhonen (jouni.korhonen a kalt.fi), 25.5.2015

Eräässä toimistomme hoitamassa oikeusjutussa pieni yritys toimi pienessä kaupungissa. Ajat huononivat ja maailma muuttui. Ajot vähentyivät ja osa ennen kannattavista reiteistä kääntyi tappiolliseksi. Yrittäjäpariskunta päätyi lopettamaan yhdellä pakettiautolla vakioreittinä hoidetun pienjakelun. Reittiä ei enää saatu millään kattamaan kulujaan, voitosta puhumattakaan. Kaksi kuljettajaa irtisanottiin.

Toinen entinen pakettiautonkuljettaja haastoi firman oikeuteen. Hänen ja AKT:n palkkaaman lakimiehen mielestä yrityksellä ei ollut taloudellista hätää, joten tuotannollisia ja taloudellisia syitä irtisanomiseen ei ollut. Vaikka pakettiautoreitistä oli luovuttu, muutama kuorma-autoreitti oli edelleen olemassa ja hänet olisi voitu työllistää niissä. Haasteen mukaan laittomasta irtisanomisesta piti maksaa korvauksena puolentoista vuoden palkka.

Tutkimme yrittäjien kanssa tilannetta. Totta oli, että yritys oli edelleen hengissä, vaikka heikosti kannattavana. Yrittäjien omaa rahaa oli jo pumpattu firmaan kymmeniä tuhansia tappioiden kattamiseksi. Silti jäljelle jääneet kuorma-autolla ajettavat reitit pitivät nippa nappa nenän veden päällä, ainakin toistaiseksi. Tiesimme, että usein on kovin vaikea osoittaa aukottomasti, oliko yrityksen taloudellinen tilanne niin vakava, että se välttämättä edellytti tietyn tai tiettyjen työntekijöiden irtisanomisen.

Päätimme pelata upporikasta ja rutiköyhää. Oikeudessa ei käyty uuvuttavia numerosulkeisia, ei kuultu kirjanpitäjää eikä tilintarkastajaa. Talousasiat jätettiin sivummalle. Keskityimme siihen, että firmassa oli tehty bisnespäätös eli ns. tuotannollinen toimenpide: reitin ajaminen lopetetaan päivänä X.  Kun tilanne ei muuten ollut irtisanomisen aikoihin tai sen jälkeen muuttunut, yritys pystyi reitin lopettamisen jälkeen työllistämään kaksi henkilöä vähemmän. Tämä oli helppo todistaa. Vaikka yhtiöllä ei näyttänyt toteen taloudellisia syitä irtisanomiseen, sillä oli varmuudella tuotannolliset syyt irtisanomisen tueksi. Tuomari hyväksyi perustelumme ja yritys voitti riidan käräjäoikeudessa. Ex-työntekijä ei valittanut hoviin. Kantajaa tukenut AKT korvasi yrityksen lakimieskulut, oikeuden määräyksen mukaan.

Lain mukaan työntekijän saa irtisanoa, jos tarjolla oleva työ on tuotannollisista ja taloudellisista syistä vähentynyt, eikä työntekijää pystytä sijoittamaan tai kouluttamaan yrityksen muihin töihin. Kuten tämä tositapaus osoittaa, irtisanomisessa on usein helpointa todistaa juuri tuotannollinen syy. Yritys saa tehdä ’tuotannostaan’ eli kuljetuspalveluistaan aivan sellaisia päätöksiä kuin haluaa, niin hyvässä kuin huonossakin tilanteessa. Takaisin